Doposażenie świetlicy wiejskiej w Rudawie na cele działalności kulturalnej związanej z kulturą kulinarną w przeszłości i teraźniejszości

Tablica projektowa

Wnioskodawca:  GMINA  ZABIERZÓW

Całkowita wartość projektu: 84 320,00 PLN

Kwota dofinansowania: 45 212,00  PLN (53,62%)

Źródło dofinansowania: Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Termin realizacji projektu: 2023-2024

Opis projektu:

Operacja polegała na doposażeniu świetlicy wiejskiej w Rudawie na cele działalności kulturalnej związanej z - KULTURĄ KULINARNĄ w przeszłości i teraźniejszości przez  wnioskodawcę - Gminę Zabierzów jako jednego ogólnodostępnego niekomercyjnego miejsca infrastruktury kulturalnej.

Powstała w ramach operacji infrastruktura będzie ogólnodostępna i  niekomercyjna (bezpłatna).

W założonym rezultacie na dz. nr 241/5 w Rudawie w budynku pod adresem Rudawa, Rynek 2  powstało pomieszczenie z przeznaczeniem na działalność kulturalną o powierzchni 25,99 m2 jako miejsce infrastruktury kulturalnej. Pomieszczenie znajduje się na pierwszym piętrze budynku, a wejście do niego z zewnątrz zapewnia indywidualny ciąg komunikacyjny - osobna klatka schodowa. Należy podkreślić, iż do pomieszczenia, które zostało doposażone  prowadzi klatka schodowa, która została wybudowane w ubiegłych latach i została wyposażona w  szerokie schody wraz z platformą przyschodową umożliwiającą komunikację pionową osobą z dysfunkcjami ruchu. Do sali która będzie wyposażana przylegają istniejące pomieszczenia sanitarne i gospodarcze, jak również sala wielofunkcyjna ogólnodostępna o pow.  120 m2.

Powstała infrastruktura na terenie już istniejącego budynku umożliwi  aktywnie wykorzystywać czas wolnym od pracy, ma służyć zdrowiu i dobremu samopoczuciu mieszkańców zamieszkujących obszar LGD, jak również turystom. Obiekt pozwoli wzbogacić możliwość uprawiania różnorodnej formy aktywności podejmowanej poza obowiązkami codziennego życia dla odpoczynku, rozrywki i rozwoju własnych zainteresowań i pasji w tym szczególności  kulinarnych i cukierniczych. Powstała strefa pozwoli wzbogacić ofertę i możliwości spędzania czasu wolnego i rekreacji, jak również umożliwi organizowanie przez Wnioskodawcę i NGO z terenu LGD rożnego rodzaju, spotkań tematycznych dot. dietetyki, poznawania kuchni świata,  warsztatów kulinarnych przybliżających kuchnie tradycyjną jak również i tą nowoczesną, prelekcji o kulturze zasiadania do stołu, kulturze biesiadowania,  pokazów kulinarnych, warsztatów dekoracji potraw i stołu , prezentacji potraw na talerzu i na stole, warsztatów pieczenia chleba, przygotowywania menu i potraw na tradycyjne polskie święta, pozwoli posiąść wiedzę dot. produkcji i przetwarzania żywności włącznie ze sztuką ich tradycyjnej konserwacji -  wśród mieszkańców objętych obszarem LGD Blisko Krakowa.

Przez kulturę kulinarną rozumie się rozpowszechniony na określonym obszarze zespół zwyczajów, norm i sztuk odnoszących się do jedzenia i picia. Jest to termin znacznie szerszy, aniżeli sztuka kulinarna, ponieważ oprócz sposobów przyrządzania jedzenia i picia odnosi się także do sposobu jej podawania i prezentacji na talerzu i stole jak również  sposobów produkcji żywności i zabezpieczania trwałości żywności. Co więcej, mówi o szybkości i gromadności spożywania pokarmów oraz miejscach i porach, w których się jada. Każdy odrębny obszar kulturowy posiada własną tradycję kulinarną. Jest ona uwarunkowana historycznie, a także geograficznie. Inne specjały wykształciły się na obszarach górzystych, a inne na terenach nizinnych. Ponadto, rozwój technologii i postęp techniczny także wpływają na specyfikę kultury kulinarnej danego kraju.

W wyniku realizacji operacji, a następnie eksploatacji obiektu nie przewiduje się zachwiania równowagi środowiska naturalnego. Zachowane zostaną wszystkie warunki dotyczące działań ochronnych i minimalizujących oddziaływanie na środowisko przedmiotowej inwestycji. Charakter oraz zakres działań, nie wpływa negatywnie na istniejący drzewostan, powierzchnię ziemi, glebę oraz wody powierzchniowe i podziemne. Obiekt nie ma negatywnego oddziaływania na środowisko. Po zrealizowaniu operacji obiektem będzie zarządzał Wnioskodawca. Wnioskodawca zobowiązuje się do utrzymania wskaźników realizacji projektu w okresie związania z celem operacji. Wykonawca operacji został wybrany zgodnie z zasadami PROW 2014-2020 z zachowaniem konkurencyjności.

W założonym rezultacie na dz. nr 241/5 w Rudawie w budynku pod adresem Rudawa , Rynek 2 powstało  pomieszczenie kuchenne  o pow.25,99 m2 (z przeznaczeniem na działalność kulturalną związana z KULTURĄ KULINARNĄ) wyposażone  w następujące elementy: piekarniki z termoobiegiem 700x625x540 – 2 szt., szafy chłodnicze 653x842x2040 700L - 2 szt., kuchnię elektryczną 6 palnikową z piekarnikiem konwekcyjnym – 1 szt., patelnię multifunkcyjną 330x530x220– 1 szt., podstawę pod patelnię 330x700x630 -1 szt., stół centralny z półką 1400x700x850 – 1 szt., stół centralny z półką 1600x700x850 – 1 szt., bemar grzewczy – 1 szt., frytkownicę 8L – 1 szt., stół przyścienny z szafką drzwi przesuwne 1200x700x850 – 1 szt., stół przyścienny z szafką drzwi przesuwne 1400x700x850 – 2 szt., stół przyścienny z szafką drzwi przesuwne 1600x700x850 – 1 szt., stół ze zlewem i półką 1200x700x850 – 1 szt., szafkę wisząca 800x400x600 – 2 szt., zmywarkę podblatową 600x600x850 – 1 szt., stół ze zlewem 1 kom i półką 1000x700x850- 2 szt.,  szafkę przelotową  drzwi suwane 800x700x1800 – 1 szt., stół przyścienny 800x600x850 – 1 szt., stół przyścienny z szafką 1200x600x850 – 2 szt., regał magazynowy 4 półkowy 1200x600 – 1 szt., okap centralny z łapaczami i oświetleniem 1800x1800x500 – 1 szt., Elementy zostały zamontowane przez firmę, która  dostarczyła wyposażenie. Wnioskodawca w ramach operacji NIE  ponosił kosztów niekwalifikowalnych.